Praktische gids esthetische tandheelkunde

Hoofdstuk 9 prepareren Voor behoud van vitaliteit en vormherstel in het front is minimaal invasief prepareren noodzakelijk. Het is echter wel van belang om zoveel mogelijk aan glazuur te kunnen hechten. Om deze reden is de keuze voor scherp en efficiënt instrumentarium van essentieel belang. Er is ruim aanbod in roterend instrumentarium, zowel voor eenmalig gebruik als voor hergebruik. Voordelen van eenmalig gebruik zijn: geen kans op kruisbesmetting, minder overhead en een nieuwe scherpe snede telkens wanneer de boor in gebruik genomen wordt.

Directa FenderWedge Prep 407466

De FenderWedge Prep is een kunststof wig met een ingebouwde rvs band die het gebitselement en papil beschermt tijdens het prepareren van kronen en veneers. De wig heeft een dunne, “bootvormige” punt waarmee het in nauwe approximale ruimten kan worden ingebracht waarbij tegelijkertijd de gingiva zonder schade kan worden samengedrukt. De rvs band is geperforeerd, zodat deze voor het inbrengen kan worden gebogen om tegen het aangrenzende gebitselement aan te leunen voor een betere toegang.

Optimale esthetische resultaten met de boren van Microcopy Microcopy heeft een zeer breed assortiment van zowel diamant- als hardmetaal boren die ideaal zijn voor de restauratieve en esthetische tandheelkunde. De boren van Microcopy zijn steriel per stuk verpakt en zijn daarmee uitermate geschikt voor “single patient use”. Hierdoor heeft men altijd de beschikking over de meest scherpe boren die een efficiënte en voorspelbare preparatie garandeert.

De NeoBurr 12-bladige hardmetaal boren zijn erg fijn om de laatste resten van composiet te verwijderen. Deze boren zijn in allerlei verschillende vormen en maten beschikbaar. Prepareren In de moderne adhesieve tandheelkunde wil men zo weefsel besparend mogelijk werken. Door gebruik te maken van een nieuwe diamantboor wordt iatrogene schade voorkomen. Voor de minimaal invasieve preparaties is een kleine ronde diamant boor (NeoDiamond 001-012M) erg handig. De box kan vervolgens approximaal afgewerkt worden met IPR-strips of met een zeer dunne diamant boor (NeoDiamond FG 465-016XF). Afwerken van composiet restauraties Na het restaureren is het belangrijk om het composiet te polijsten en eventuele overmaat te verwijderen. Hierbij kan met uitstek gebruik gemaakt worden van de NeoBurr 30-bladige hardmetaal boren. In combinatie met speciale polijststeentjes kan een mooie glans bereikt worden.

De NeoBurr FG.TC7714 ISO 016 wordt gebruikt om oud composiet te verwijderen Verwijderen van oud composiet In veel restauratieve situaties moet er reeds aanwezig composiet verwijderd worden. Vaak betreft dit oude restauraties, maar soms zijn het ook lijmresten van brackets en/of spalkjes. Het is aan te raden om in dit soort situaties gebruik te maken van een combinatie van zowel diamant- en hardmetaal boren. Een diamant boor kan bij uitstek gebruikt worden om het overgrote gedeelte van het composiet te verwijderen. Dichterbij het glazuur kan daarna over­ geschakeld worden naar een hardmetaal boor. Deze combinatie garandeert maximale efficiëntie waarbij het risico op iatrogene schade vrijwel nihil is. Voor het verwijderen van oud composiet in een diepe box wordt een kleine ronde hardmetaal boor (NeoBurr FG.TC0002) geadviseerd.

Met dank aan Maarten de Beer, tandarts.

NeoBurr FG.TC0002

NeoDiamond 001-012M

NeoDiamond FG 465-016XF

Praktische gids Esthetische tandheelkunde 1

25

Powered by