Praktische gids Endodontie 3 NL

Hoofdstuk 5 vormgeving

De 3 essentiële stappen bij een wortelkanaalbehandeling bestaan uit: instrumentatie (vormgeving), irrigatie / desinfectie en het hermetisch afsluiten van het wortelkanaal. Instrumentatie en irrigatie worden samen chemo-mechanische reiniging genoemd. Het doel van chemo-mechanische reiniging is het verwijderen van het geïnfecteerde harde en zachte weefsel, zodat het wortelkanaal effectief kan worden gedesinfecteerd en afgesloten met een wortelkanaalvulling. Instrumentatie en preparatie van de wortelkanalen kan plaatsvinden met gewone handinstrumenten of met machinaal aangedreven instrumenten. Na de coronale preparatie wordt het eenvoudiger om met mechanische vijlen verder te reinigen. Naar keuze wordt met roterende of reciprocerende vijlen Crown-Down verder geprepareerd tot de vijl volledig op lengte komt.

Techniek: Reciprocerend

Techniek: Roterend - Crown Down

Reciprocerende vijlen worden toegepast in een gecombineerde voorwaartse en terugwaartse beweging ter voorkoming van het “vastlopen” van de vijl. Deze techniek maakt het mogelijk om in de meerderheid van de gevallen de techniek uit te voeren met slechts één vijl.

De meest gebruikte mechanische techniek is de continue rotatie. Door gebruik te maken van warmtebehandeling is de flexibiliteit en weerstand tegen cyclische vermoeidheid van deze mechanische vijlen sterk toegenomen waardoor behandeling van complexe anatomie van wortelkanalen mogelijk is geworden.

Middels verschillende (warmte) technieken worden de eigenschappen van NiTi vijlen veranderd

austeniet

martensiet

In de afgelopen jaren is warmtebehandeling van de NiTi vijlen een belangrijke verandering gebleken voor de verbetering van de prestatie. Het veel toegepaste NiTi is een “shape memory alloy” en heeft naast ‘geheugen’ ook superelastische eigenschappen. De basis voor de “shape memory” en de superelasticiteit is de temperatuurafhankelijke overgang van de ene kristalvorm in de andere. Bij een vervorming net boven de overgangstemperatuur gaat een deel van het kristal over in de andere kristalvorm. Zodra de vervorming wordt weggenomen, neemt dit deel weer de oorspronkelijke kristalvorm aan, waardoor het instrument terugveert in zijn oorspronkelijke vorm. De overgangstemperatuur kan over een zeer groot bereik worden ingesteld door wijziging van de Ni - Ti-verhouding, door toevoeging van andere componenten, door warmtebehandeling en door mechanische bewerking.

Praktische gids Endodontie 3

11

Powered by