Medische catalogus 2024

Intro

Handschoenen

Handschoenen zijn een belangrijk onderdeel van infectiepreventie. Het is dan ook belangrijk de juiste handschoen te kiezen én deze op de juiste wijze uit te trekken. Hoe u deze juist uittrekt vindt u op de vorige bladzijde. Hier focussen we ons vooral op de verschillende soorten handschoenen. Materiaal Handschoenen worden voornamelijk geproduceerd van deze 2 materialen die elk hun eigen unieke eigenschappen kennen.

Nitril In tegenstelling tot traditionele latex handschoenen bevatten nitril handschoe- nen geen latex of latexproteïnen. Ze zijn dan ook ideaal voor mensen met een latexallergie. Ze worden gemaakt van twee synthetische rubberpolymeren (acrylonitril en butadieen), die worden gemengd en gestabiliseerd om een dunne, elastische synthetische latex te creëren. Het eind- resultaat is een sterke handschoen met een goede pasvorm, die beschermt tegen bacteriën, virussen, olie, vet en bepaalde chemicaliën. De combinatie van deze eigenschappen maakt nitril handschoenen zeer geschikt voor gebruik in de zorg. Gepoederd of poedervrij? Zeker als de handen nog vochtig zijn na het wassen zijn handschoenen makkelijker aan te trekken als ze gepoederd zijn, het fungeert dan als glijmiddel. Het poeder bestaat uit maiszetmeel of fijn gemalen rijst. Bij poedervrije handschoenen wordt dit later uitgewassen. Dat verklaart waarom deze over het algemeen duurder zijn. Bij nitril handschoenen ontbreekt het poe- der vrijwel altijd. Het is niet nodig bij de productie en dankzij het gesloten opper- vlak van het materiaal zijn de handschoe- nen vaak zo glad aan de binnenzijde dat ze goed aangetrokken kunnen worden zonder gebruik van poeder. Poeder heeft als nadeel dat allergie veroorzakende stoffen zich aan het poeder kunnen hechten en door de lucht verspreid worden. Als dit in de luchtwegen komt

Latex Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber en staan bekend om hun comfortabele en elastische pasvorm. Ze beschermen tegen bacteriën en virussen, maar kunnen niet tegen olie of vet. Latex is een goede optie als comfort belangrijk is en de situatie geen sterke chemische en/of perforatieweerstand vereist.

Vinyl Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC. Deze soepele handschoenen zijn relatief goedkoop te vervaardigen, maar zijn wel minder sterk dan de latex en nitril varianten. Wanneer vinylhandschoenen worden uitgerekt of gebogen, scheiden de afzonderlijke moleculen zich en wordt de integriteit van de beschermende barrière aangetast. Vinyl handschoenen zijn dan ook met name geschikt voor gebruik in niet-gevaarlijke omgevingen met weinig infectiegevaar. voor disposable medische handschoenen- die conform EU richtlijn 93/42/EEC wor- denaangeboden als medisch hulpmiddel klasse 1 EN 374 1-2-3 voor beschermende industriële hand- schoenen die vallen onder de EU richtlijn 89/686/EEC voor persoonlijke bescher- mingsmiddelen. ASTM norm (American Society for Testing and Materials) de Amerikaanse tegenhan- gervan de EN 374 norm. EN ISO 21420 Geintroduceerd in maart 2020 als ver- vanger van de EN420 norm, met strenge regels worden gehanteerd op het gebied- van: • traceerbaarheid • grensdrempels voor bepaalde stoffen zoals DMF (dimethylformamide) en PAK • elektrostatische eigenschappen Normering EN 455 1-4

kunnen heftige reacties het gevolg zijn, zeker in combinatie met astma. Ook kan het voorkomen dat iemand allergisch is voor het poeder zelf.

18

www.henryschein.nl Telefoon 036 535 8901 medical@henryschein.nl

Powered by